Grupul BMW a prezentat primele imagini cu un concept ce redefineşte ideea de flexibilitate: GINA Light Visionary este o decapotabilă de două locuri a cărui structură de bază este una revoluţionară. Caroseria este făcută dintr-un material textil, uşor, flexibil şi rezistent, ce acoperă scheletul metalic al vehiculului.
Conceptul GINA (acronim pentru Geometry and Functions In “N” Adaptions) regândeşte complet structura clasică a maşinii: el are un aspect compact, de tot unitar fără întreruperi şi încheieturi vizibile. Capota, aripile, portierele, acoperişul, portbagajul, toate acestea au fost înlocuite de designerii bavarezi cu o structură unitară acoperită cu materialul polimeric flexibil pe care îl puteţi vedea în imagini.
În afară de materialul inedit al caroseriei, o altă noutate este sistemul electro-hidraulic de control al articulaţiilor ce schimbă forma maşinii în funcţie de condiţii şi necesităţi: grupurile optice sunt acoperite de materialul textil atunci când nu sunt necesare, iar accesul la motor este permis printr-o deschizătură flexibilă în capotă. În momentul deschiderii uşilor, materialul polimeric se cutează în zona balamalelor, fiind înlaturată astfel zona de discontinuitate întâlnită la o caroserie clasică. Mai mult, materialul special cu care este acoperită maşina este transparent în zona stopurilor, care sunt vizibile numai atunci când sunt aprinse. De asemenea, la viteze mari caroseria permite ridicarea automată a eleronului.
Flexibilitatea şi ergonomia continuă şi în interior, prin scaunele care îşi adaptează structura la forma ocupanţilor, tetierele care se ridică automat, schimbarea poziţiei volanului şi instrumentelor de bord la repaus/pornire şi sistemul start/stop al motorului prin simpla apăsare a unui buton.
Conform declaraţiilor designerului şef de la BMW, Chris Bangle, prototipul este menit să demonstreze că robusteţea unui vehicul nu stă numai în caroserie, şi că paleta de opţiuni în privinţa materialelor este mult mai largă decât dau impresia tiparele clasice.
De asemenea, folosirea acestui material polimeric pentru caroserie ajută atât la economisirea resurselor de energie cât şi la scăderea costurilor, iar structura conceptului GINA angajează mai puţine utilaje în procesul de construire.
Vezi clipul video cu conceptul GINA in miscare
Vezi clipul video in care designerul sef BMW explica filosofia ce a stat la baza conceptului GINA
Conceptul GINA nu se va produce în serie, el fiind numai un studiu, un proiect de cercetare. În prezent, conceptul este expus la muzeul BMW din Munchen.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook