Autovehiculele care nu au asigurare RCA sau pentru care nu au fost efectuate inspectiile tehnice periodice (ITP) vor fi suspendate din circulatie, din oficiu, incepand cu 1 aprilie 2006, potrivit prevederilor ordonantei de urgenta 189/2005. In acest mod se incearca reducerea considerabila a numarului autovehiculelor neasigurate sau care nu prezinta siguranta in trafic.
Rolul noii ordonante este acela de a incerca punerea in practica a angajamentelor Romaniei in procesul de integrare europeana, prin modificarea si completarea unor prevederi ale legislatiei privind asigurarile, in concordanta cu directivele europene pentru acest domeniu.
De remarcat ca standardele UE in domeniul asigurarilor cer ca in fiecare stat membru, 90% din totalul vehiculelor aflate in circulatie sa fie asigurate.
In conformitate cu aceasta ordonanta de urgenta, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), unitate subordonata Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), va constitui si administra o baza de date nationala integrata a vehiculelor rutiere inmatriculate, la care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Registrul Auto Roman (RAR) si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) actualizeaza pe cale informatica datele specifice.
Florin Radulescu, seful Serviciului de Inmatriculare si Evidenta Vehicule Rutiere din cadrul MAI, crede ca o astfel de baza de date va permite compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care s-au indeplinit obligatiile legale privind incheierea asigurarii RCA sau efectuarea ITP.
"Aceste proceduri sunt aplicate in majoritatea statelor comunitare, fiind o consecinta a cresterii explozive a parcului de vehicule inmatriculate si a intensitatii traficului rutier, completand astfel, pe o baza obiectiva, controlul in trafic efectuat de politia rutiera", a declarat, marti, Florin Radulescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Oficialul a mentionat ca trimestrial vor fi depistate vehiculele si proprietarii care nu si-au indeplinit obligatiile legale. O prima comparare a datelor DRPCIV cu cele ale CSA, primite de la asiguratori, RAR si ONRC urmeaza sa se efectueze pana la 1 februarie.
In aceasta etapa se vor depista autovehiculele neasigurate RCA, pe baza diferentei dintre baza de date a CSA si cea a autovehiculelor inmatriculate (apartinand MAI).
Persoanele care nu si-au indeplinit obligatiile legale vor primi instiintari cu privire la efectele juridice ale neindelinirii obligatiilor legale in cazul punerii in circulatie a vehiculelor respective.
Daca la urmatoarea comparare trimestriala, care va avea loc la 31 martie, persoanele depistate initial nu si-au indeplinit inca obligatiile legale, inmatricularea vehiculelor respective se va suspenda de drept.
Suspendarea inmatricularii produce efecte doar in cazul punerii in circulatie a vehiculelor in cauza, conducatorii auto depistati la controlul rutier riscand in aceste conditii o amenda cuprinsa intre 30 milioane lei vechi si 50 milioane lei vechi.
Aceasta suspendare poate fi revocata la cererea titularului inmatricularii, in baza dovezii incheierii unui contract de asigurare RCA sau a efectuarii ITP, dupa caz.
O alta noutate adusa de actul normativ o reprezinta suspendarea din oficiu a inmatricularii vehiculelor pentru care nu s-a solicitat, potrivit legislatiei rutiere, preschimbarea vechilor modele ale certificatelor de inmatriculare.
"Practic, va ramane in uz ultimul model aflat in circulatie, emis incepand cu anul 1997, celelalte trei modele trebuind sa fie preschimbate pana la 28 martie 2006", a precizat Radulescu.
Presedintele CSA, Nicolae Crisan s-a aratat optimist in privinta modului de strangere a datelor, precizand ca toti cei 15 asiguratori RCA au raspuns solicitarii de trimitere a datelor catre CSA.
"Termenul limita de trimitere a datelor de catre societatile de asigurari expira joi", a mai adaugat Crisan.
In privinta numarului de autovehicule care nu au la momentul de fata o polita RCA, Albin Biro, membru in Consiliul CSA a precizat ca spera ca numarul real sa fie aflat la inceputul lunii februarie, odata cu compararea datelor stranse.
"In 2002, ponderea vehiculelor inmatriculate detinatoare de polita RCA era estimata la 50%. Ultimele cifre arata ca acum ne apropiem de 75%. Deci, doar un numar de trei milioane de vehicule sunt asigurate. Oricum numarul real va putea fi aflat la inceputul lunii februarie", a afirmat Albin Biro.
Stire preluata de pe HotNews.ro.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook