Leasing-ul s-a impus in Romania oferind solutii simple si accesibile pentru puterea de cumparare autohtona. In conditiile in care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici si, in acelasi timp, elimina procedurile complicate ale contractarii de credite bancare.
Leasing-ul presupune 3 actori: furnizorul, societatea finantatoare (societatea de leasing) si utilizatorul (beneficiarul finantarii). Societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de utilizator si il cedeaza acestuia din urma pe o anumita perioada de timp contra unor redevente lunare.
Avantaje utilizator:
1. realizarea de investitii fara a dispune de lichiditatile necesare;
2. folosirea fondurilor pentru sporirea resurselor implicate in realizarea obiectivelor comerciale;
3. evitarea resurselor depasite din punct de vedere tehnic (deja neperformante) pentru ca la sfarsitul contractului de leasing se poate returna bunul si inchiria un altul mai performant, deci mai eficient;
4. amanarea platii taxelor vamale pana la sfarsitul contractului pentru bunurile aduse din import.
5. facilitati fiscale in cazul finantarii prin leasing operational.
Leasingul financiar:
Bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare. Redeventa lunara este compusa din: cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix + dobanda de leasing, aceasta fiind o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator.
Leasingul operational:
Redeventa este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale + un beneficiu. Pentru utilizator, intreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal (bunul ramane evidentiat in contabilitatea societatii finantatoare).
Raspunsuri autorizate la cele mai frecvente intrebari despre leasing:
Diferenta leasing intern vs. leasing extern:
1. Leasing-ul intern: derulat de societati ce isi au sediul pe teritoriul Romaniei (plata chiriilor lunare se face in ROL/RON).
2. Leasing-ul extern ("cross-border"): operatiunea de leasing desfasurata de o persoana juridica (societate de leasing) ce isi are domiciliul (sediul) in strainatate sau in teritorii asimilate acestui statut (plata redeventelor se efectueaza in valuta forte).
Facilitatile prevazute de legea leasingului (Legea 90/1998) cu privire la plata taxelor vamale:
Pentru bunurile ce fac obiectul unui contract de leasing si care au fost importate, plata obligatiilor vamale catre statul roman se face la finalul contractului la valoarea reziduala stabilita in contract, dar nu la o valoare mai mica de 20% din pretul declarat la data importului.
Bunuri care pot face obiectul unui contract de leasing:
Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook