Comisia Fulbright Romania organizeaza joi, 13 iulie 2006, Seminarul de Orientare pentru bursierii romani Fulbright care vor pleca in aceasta vara cu burse de cercetare sau masterat la universitati de prestigiu din Statele Unite ale Americii.
Evenimentul va avea loc la sediul Comisiei Fulbright de pe str. Ing. Nicolae Costinescu, nr. 2 ( zona P-ta Dorobanti, colt cu strada Muzeul Zambaccian) si ii va reuni pe bursierii Fulbright - beneficiari ai programelor Fulbright Junior, Fulbright Senior si Fulbright Teacher Exchange. De asemenea, vor mai participa studentii si absolventii care au obtinut burse de studiu in S.U.A. sub indrumarea Centrului de Consultanta Fulbright.
Vor avea loc dezbateri interactive, seminarii paralele ce vor oferi informatii complexe atat despre sistemul de invatamant din care bursierii romani vor face parte parte dar si despre modul de viata american. Atat membrii Comisiei Fulbright, cat si alumnii Fulbright vor raspunde intrebarilor participantilor si isi vor impartasi experienta legata de programele Fulbright, intr-o incercare de a face evenimentul cat mai util si accesibil.
Vor participa distinsi reprezentanti ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, ai Ministerului Roman al Afacerilor Externe si ai Ministerului Educatiei si Cercetarii. Acestora li se vor alatura reprezentanti ai invatamantului romanesc cat si ai mediului de afaceri din tara.
Evenimentul va fi deschis reprezentantilor mass media intre orele 9:00 si 9:30, cand vor avea loc discursurile oficiale de intampinare.
--------------------------------------
Prestigiosul program american Fulbright pentru schimburi in domeniile invatamantului si stiintei functioneaza in peste 140 de tari, 50 dintre acestea avand, ca si tara noastra, comisii binationale. Comisia Fulbright din Romania a luat fiinta in anul 1993 pe baza acordului dintre guvernele Romaniei si SUA. Insa primele schimburi cu tara noastra sub egida acestui program au avut loc inca din 1960: in peste 4 decenii, au beneficiat de burse educationale si stiintifice peste 1200 de studenti, cercetatori si profesori romani si americani. O proportie impresionanta dintre acestia au format legaturi profesionale si personale de durata, iar performanta multora dintre ei, contributia la promovarea excelentei profesionale si a valorilor democratice, la raspandirea unei intelegeri reciproce nuantate dintre cele doua tari, reflecta castigul peren al acestui generos program.
Numarul americanilor care vin in Romania anual este de aproximativ 20, numarul romanilor ce se afla in SUA cu burse Fulbright fiind de doua ori mai mare. In momentul de fata in cadrul acestui program bi-guvernamental contributia materiala a guvernului american ramane mult mai importanta decat a guvernului roman.
Infiintat in 1946 prin initiativa Senatorului Fulbright, prestigiosul program de schimburi academice urmareste sa aduca un spor de respect reciproc intre culturi si oameni - pentru a diminua potentialul conflictelor internationale. In cuvintele initiatorului sau, programul urmareste sa aduca "un spor de intelegere intre poporul Statelor Unite si popoarele celorlalte tari, pentru formarea unor relatii pasnice, prietenesti, de simpatie"
Cele aproximativ 6000 de burse Fulbright oferite anual americanilor si reprezentantilor celor peste 140 de tari: profesori, cercetatori, artisti, profesionisti in variate domenii, se obtin in fiecare din aceste tari prin competitie deschisa, bazata pe excelenta profesionala.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook