An de an, autoritatile sunt „luate prin surprindere“ de prima cadere de zapada. Fiti siguri ca nici anul acesta nu va fi altfel, asa ca, pentru a preintampina posibilele neplaceri pricinuite de capriciile vremii, va oferim niste sfaturi care sa va ajute sa va mentineti masina in buna stare de functionare.
Revizii. Este de la sine inteles ca nu trebuie sa ne prinda iarna cu reviziile nefacute (schimb de ulei, flitru ulei, filtru de motorina/benzina, eventual placute de frana, etc).
Bateria masinii trebuie verificata sa isi poata face datoria, iar daca va amintiti ca in urma cu doua saptamani ati plecat prin „metoda impingerii“, a venit momentul sa o schimbati. Daca ramaneti fara curent intr-un moment neprevazut, o pereche de clesti si un prieten cu o masina (al carei motor functioneaza) va vor scoate pe moment din incurcatura. Atentie! Chiar daca o baterie fara intretinere (no maintenance) da senzatia ca isi poarta singura de grija, trebuie sa verificati daca aceasta se incarca, iar in cazul in care are peste 2 ani si jumatate si ati folosit masina mai mult in oras, cu consumatori multi (geamuri electrice, dezaburire, aer conditionat), este momentul sa ii spuneti „la revedere“.
Antigelul este obligatoriu sa fie schimbat in instalatia de racire/incalzire. Veti face un drum pana la service pentru a completa sau schimba (dupa caz) antigelul, al carui amestec trebuie realizat de catre personalul specializat, in conformitate cu specificatiile producatorului de automobile si nu „la ochi“, in fata blocului.
Pneurile de iarna. Nu va amagiti cu anvelope „all-season“, pentru ca iarna chiar nu se poate incadra la categoria „all-season“. Anvelopele de iarna va asigura o buna traiectorie, stabilitate si o mai buna franare in caz de urgenta.
Aditivul pentru carburant. La un plin este bine sa puneti un flacon de aditiv, care impiedica formarea de cristale de gheata in combustibil si ajuta la pornirea usoara a masinii, mai ales in conditiile unui ger napraznic.
Lichidul pentru spalarea parbrizului trebuie inlocuit de preferinta cu un produs special destinat si omologat, care sa fie adaptat pentru conditiile de iarna, avand temperatura de inghet sub 30 grade Celsius.
Stergatoarele de parbriz ar trebui sa fie si ele in buna stare de functionare. Sfatul nostru este sa nu va bucurati la cele ieftine pe care nu dati mai mult de 100 de mii, dar credeti-ne, exact atata fac!
Alte accesorii: o perie/matura pentru indepartarea zapezii, curatator de gheata pentru geamuri, lopata, lanturi, clesti de curent, sac de nisip, cablu de tractare. Pentru cazuri extreme este nevoie de toate aceste „maruntisuri“, intrucat riscati sa deveniti alpinist din cauza propriei masini, in cazul unei inzapeziri nedorite.
Tineti cont de aceste sfaturi si va asigur ca o sa aveti o iarna linistita. Va doresc drum bun, caldura in radiatoare si combustibil in rezervor!
Preturi estimative:
Acumulator: intre 120 si 500 RON
Antigel: intre 15 si 100 RON
Lanturi: intre 35 si 120-130 RON (difera foarte mult in functie de marimea anvelopei)
Anvelope (pret/bucata) :intre 170 si 1200-1300 RON
Lopata: intre 30 si 80 RON
Clesti de curent :intre 35 si 80 RON (se gasesc in orice benzinarie)
Lichid pentru parbriz: intre 10 si 30 RON (2-5 litri)
Stergatoare: intre 10 si 100 RON
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook