Uniunea Europeană a aprobat finanţarea tronsonului de autostradă Cernavodă-Constanţa şi a centurii Constanţa, cu circa 125 milioane de euro, urmând ca lucrările să fie finalizate în luna mai a anului 2011.
"Avem două proiecte majore aprobate de UE, respectiv Cernavodă Constanţa, în valoare de 71 milioane de euro, şi centura Constanţa, în valoare de 53 milioane euro, deci un total de 125 de milioane, pe care începem să îl utilizăm", a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El a mai spus că Ministerul Transporturilor are şi alte proiecte, în diverse stadii, astfel încât să obţină până la sfârşitul anului aprobările pentru finanţarea acestora.
În perioada 2007-2013, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 4,7 miliarde euro.
Totodată, Berceanu a anunţat că joi (mâine n.r.) se va deplasa în nordul ţării, unde va discuta cu compania Bechtel despre tronsonul Suplacu de Barcău-Borş al Autostrăzii Transilvania.
Ritmul Bechtel
"Noi avem o sumă destul de mare rezervată Autostrăzii Transilvania şi nu aş dori să ne aflăm în situaţia în care ei să lucreze mult şi noi să nu putem să îi plătim, dar nici să meargă lucrurile încet, iar noi să stăm cu banii pe care i-am putea folosi în altă parte", a spus Berceanu, adăugând că se va întâlni şi cu autorităţile locale din Satu Mare şi Baia Mare, pentru a discuta despre construcţia Drumului Nordului, unde există deja un studiu de fezabilitate.
Berceanu a mai anunţat că, pentru a finanţa lucrările de întreţinere a drumurilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) intenţionează să contracteze un credit în valoare de 180 milioane de euro de la băncile locale.
Potrivit unui anunţ al CNADNR, compania intenţionează să contracteze în luna septembrie un credit în valoare de 187,5 milioane de euro. Perioada de creditare este 2009-2016, iar cea de graţie 2009-2010. CNADNR precizează că împrumutul va fi tras până la sfârşitul anului, în funcţie de necesităţile financiare ale companiei. "Creditul va fi rambursat în şase ani, începând cu anul 2011, din venituri proprii, în rate semestriale egale", se menţionează în anunţul CNADNR. Contractul va fi atribuit prin negociere, pentru preţul cel mai scăzut, iar CNADNR estimează că se vor înscrie trei participanţi.
Pentru acest an, CNADNR a dispus de 400 milioane de lei pentru activităţile de întreţinere, din care 250 milioane de lei au fost achitaţi pentru datoriile rămase din 2008.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook