Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are in plan o serie de masuri in vederea imbunatatirii traficului din Bucuresti si din tara, in scopul reducerii numarului de accidente.
Principalele masuri luate vor fi: imbunatatirea sistemelor de semnalizare rutiera, instalarea de separatoare fizice pentru sensurile de circulatie pe drumurile nationale cu patru benzi - mai ales in zonele periculoase, construirea de benzi pentru biciclete etc. De asemenea vor fi ameliorate conditiile de siguranta pentru pietoni prin: constuirea de trotuare in sate, constructia de pasarele si pasaje pietonale, treceri de pietoni cu refugii centrale, garduri de protectie la limita trotuarelor, alveole pentru statiile mijloacelor de transport in comun etc.
"Vrem sa imbunatatim siguranta rutiera prin identificarea si eliminarea punctelor concentratoare de accidente grave de circulatie si reamenajarea acestor zone si intentionam sa construim acostamente largi, de 2,5 metri, pentru a da o sansa soferilor care au gresit si au pierdut controlul masinii sa revina la directia initiala. Intentionam, de asemenea, sa resistematizam intersectiile prin construirea de sensuri giratorii", a declarat la un seminar pe teme de siguranta rutiera, Maria Lascu, seful Directiei de siguranta a drumurilor din CNADNR, transmite Mediafax.
Numarul ranitilor grav in accidente a ajuns anul trecut la 5.275 de persoane, in scadere cu 9,6% fata de 2005 si cu 8,4% fata de anul 2004. Pe ansamblul anului trecut au fost constatate 2.464 de decese cauzate de accidente de circulatie, cu 5% mai putine fata de anul 2005, respectiv in crestere cu 0,7% fata de anul 2004.
Potrivit statisticilor Politiei Rutiere, cea mai mare parte a accidentelor rutiere din Romania (29%) se datoreaza( vitezei neregulamentare si neadaptate la conditiile de drum, dupa care urmeaza incidentele provocate de pietonii care traverseaza strada fara sa se asigure (25%), depasirea neregulamentara (12%), neacordarea de prioritate vehiculelor si pietonilor (cate 9%), imprudenta copiiilor (5%), neasigurarea la schimbarea benzii de mers (4%), pietoni aflati pe carosabil (3%), oboseala la volan (2%), conducerea sub influenta alcoolului (1%) si conditiile de drum (1%), anunta Mediafax.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook