Negocierile dintre administratie si sindicatul de la uzina Dacia au continuat si vineri, insa fara niciun rezultat, sindicalistii afirmand ca patronatul si-a mentinut oferta de crestere a salariilor cu 130 de lei de la 1 ianuarie si inca 26 de lei din septembrie.
Administratia de la Dacia a organizat o conferinta de presa, in care directorul executiv juridic Mihai Acsinte a prezentat motivele pe care le-au prezentat instantei atunci cand au contestat ilegalitatea grevei si in care a afirmat ca greva salariatilor a fost premedidata si ca sindicatul nu a depus in instanta listele cu grevistii. Cele cinci motive invocate de administratia societatii Automobile Dacia pentru ca greva sa fie declarata ilegala sunt: neintrunirea numarului legal de salariati membri de sindicat care sa sustina declararea grevei; prezentarea de catre sindicat, atat in timpul negocierilor, cat si la concilierea de la Directia de Munca, a unor revendicari prin a caror solutionare s-ar incalca norme legale imperative; incalcarea de catre SAD a dispozitiilor legale care prevad ca negocierea colectiva va avea ca obiect cel putin salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca; premeditarea declansarii grevei si declansarea acesteia ca urmare a abuzului de drept si incalcarii principiului bunei-credinte in desfasurarea negocierilor de catre sindicat; incalcarea de catre SAD a unui articol din Codul Muncii care prevede ca la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
La randul sau, liderul Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, sustine ca listele cu semnaturi pot fi depuse in instanta pana in data de 2 aprilie si nu pana joi, asa cum a afirmat administratia. Angajatii uzinei Dacia au intrat in greva generala pe timp nelimitat, lunea trecuta, dupa ce au respins oferta administratiei de majorare salariala cu 12%, pretentiile lor fiind mult mai mari. Sindicatul Uzinei a intocmit o lista cu 14 revendicari, printre cele mai importante numarandu-se marirea salariala in suma fixa de 550 de lei, in doua transe, si prime de Paste si de Craciun, in valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.
Administratia uzinei a dat in judecata sindicatul privind legalitatea grevei, insa Tribunalul Arges a amanat procesul pana in data de 2 aprilie, sindicalistii motivand ca nu si-au angajat avocat.
Un aspect important al acestui conflict a fost sesizat de analistul Ilie Serbanescu, in cursul unei emisiuni a canalului de televiziune The Money Channel. Serbanescu a subliniat faptul ca administratia de la Dacia Renault ar trebui sa manifeste mai multa flexibilitate in negocieri, pentru ca situatia de pe piata muncii din Romania nu mai este cea din anii 1990. Salariatii romani nemultmiti ar putea pleca la munca in Vest sau chiar la proaspatul concurent al Renault din Romania, uzinele Ford din Craiova. Majorarile salariale la Dacia sunt cu atat mai indreptatite cu cat productivitatea este la un nivel foarte bun, iar salarizarea din acest moment este sub media pe economie.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook