Problema parcarilor e una controversata chiar si pentru autoritati. Primaria, Administratia Domeniului Public si Politia Comunitara isi paseaza de la una la alta responsabilitatile.
Nici o institutie de stat, nici primarie, nici politia comunitara nu sanctioneaza parcarile ilegale pe locurile platite si inchiriate de la primarie de catre cetateni. Sunt locuri amenajate de primarie si cetatenii nu au voie sa puna lant sau bara pentru a bloca locul, doar au voie sa inscriptioneze cu vopsea numarul masinii. Exploatarea si utilizarea spatiilor de parcare publica de pe teritoriul Municipiului Bucuresti, blocarea accesului constituie contraventie si se sanctioneaza. Contraventiile se constata si se sanctioneaza de primarul general, de împuternicitii acestuia si de catre ofiterii si subofiterii de politie. Prin urmare, conform prevederilor legale prezentate de Administratia Domeniului Public sector 6, politistii comunitari nu au competenta în solutionarea conflictelor, rezultate în urma ocuparii abuzive a locurilor de parcare. Pentru solutionarea acestora, cetatenii trebuie sa se adreseze sectiei de politie a sectorului in care domiciliaza.
ADP-urile, interesate doar sa ia bani
Pentru masinile parcate abuziv pe locurile de parcare de resedinta, nici primariile de sector si nici Politia Comunitara nu au competente în acest sens. În schimb, începând din data de 3 noiembrie 2008, printr-o actiune comuna a Primariei sectorului 6, Politiei Comunitare si Politiei Rutiere, sunt ridicate masinile parcate ilegal pe drumurile publice din sector, cu predilectie cele aflate în statiile RATB, intersectii si cele care impiedica fluxul circulatiei rutiere si pietonale. Cetatenii sunt nemultumiti, deoarece ei platesc pentru aceste locuri la primarie si se asteapta ca acestea sa fie mai bine administrate. Multi dintre ei nici macar nu stiu cui sa se adreseze cand intampina probleme de acest gen. „Eu locuiesc in Crangasi pe strada Zboina Neagra. Platesc un loc de parcare la primarie, care este si marcat. Aproape in fiecare zi gasesc locul de parcare ocupat de alte masini. Nici nu stiu cui sa ma adresez seara cand vin acasa si imi gasesc locul ocupat. Aceea e o parcare ilegala din moment ce eu platesc pentru acel loc. In aceste conditii, de ce nu vine cineva sa ridice respectiva masina?”, spune locatarul Alexandra Ittu. În evidentele Biroului Parcaje din cadrul Administratiei Domeniului Public si Dezvoltare Urbana sector 6 figureaza 23.500 de locuri de parcare de resedinta. „La Biroul Parcaje au fost primite, pe parcursul anilor 2007 si 2008, aproximativ 500 de sesizari, atât în scris, cât si telefonic, în care era reclamata ocuparea obuziva a locurilor de parcare de resedinta platite. Asa cum reiese din raspunsurile anterioare, rezolvarea acestui tip de conflict intra în competenta Politiei si Primariei Capitalei sau cetatenii se pot adresa sectiei de politie pe raza careia detin locul de parcare”, ne-a comunicat printr-un fax Serviciul Relatii cu Societatea Civila si Mass-Media din Primaria sector 6.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook