Democrat-liberalii lui Emil Boc au depus astazi la Camera Deputatilor motiunea simpla "Anulati taxa de prima inmatriculare". Motiunea este initiata de cei 70 de deputati ai PD-L, iar depunerea sa a fost anuntata de Emil Boc inca de saptamana trecuta. Initiatorii acestui demers solicita Guvernului sa renunte la taxa de prima inmatriculare, pe care o considera "ilegala si imorala" si sa restituie banii inapoi cetatenilor fara ca acestia sa mai fie nevoiti sa apeleze la instantele de judecata pentru a-si recupera sumele platite.
Liderul PD-L, Emil Boc, a precizat ca o asemenea motiune este necesara in conditiile in care Guvernul nu a luat in seama cererile formulate pana acum de catre partidul sau de renuntare la aceasta taxa. Potrivit lui Boc, taxa de prima inmatriculare contravine prevederilor Tratatului UE intrucat introduce un nivel disproportional in raport cu veniturile populatiei si instituie un tratament preferential.
In plus, liderul PD-L aminteste faptul ca cetatenii care au reclamat in justitie aceasta taxa deja au castigat procesele, iar in situatia in care Guvernul nu va renunta la ea, va fi nevoit sa achite sume mari ca despagubire. Pana acum, doar PRM a anuntat ca va sustine si va vota motiunea simpla a PD-L, in vreme ce conservatorii si-au convocat un Birou politic pentru a decide ce pozitie va adopta.
PSD propune o taxa auto-modica si colectata anual
PSD propune ca taxa de prima inmatriculare sa fie modica si platita anual, iar toti banii colectati sa fie distribuiti catre Ministerul Mediului, a declarat, duminica, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. El a aratat ca taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de catre ministrul PD Sulfina Barbu si a precizat ca PDL da dovada de demagogie atunci cand afirma ca nu este de acord cu aceasta.
Potrivit lui Vanghelie, taxa de prima inmatriculare nu avea nicio legatura cu protectia mediului, ea fiind implementata pentru a strange fonduri la bugetul de stat. El a aratat ca, in acest moment, premierul Tariceanu incearca doar sa schimbe denumirea taxei de prima inmatriculare, cand, de fapt, el are interese economice directe in aceasta directie.
Vanghelie a aratat ca, din impunerea acestei taxe, pagubiti sunt producatorii de masini si cumparatorii, dealerii fiind singurii care sunt sprijiniti.
Orban: CE vrea sa introduca o taxa de poluare in UE
"Motiunea este demagogica si arata ca Emil Boc si PD-L sunt inconsecventi si populisti. Taxa a fost introdusa cu larga sustinere a doamnei Sulfina Barbu, care ocupa pozitia de ministru al mediului. De asemenea, cuantumul taxei a fost marit in Comisia de buget din Parlament, cu largul concurs al lui Mihai Tanasescu (PSD)", a declarat Orban. Vicepresedintele liberal a sustinut ca formatiunea sa nu va recurge la populism, pentru ca in toata Europa "cine populeaza plateste".
"La nivelul Comisiei Europene(CE) exista un proiect de elaborare a unei astfel de taxe, care sa fie impusa la nivelul Intregii Uniuni Europene", a mai spus Ludovic Orban.
Guvernul a discutat, miercuri, doar un memorandum privind taxa de poluare pentru autovehicule, care prezinta pozitia Romaniei in discutiile cu oficialii CE si explicatii referitoare la modul de calcul, dar nu si ordonanta care introduce taxa, urmand sa se consulte cu partidele.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook