Programul de innoire a parcului auto va fi reluat la finele lunii aprilie. Cea de-a treia editie a programului rabla isi propune sa retraga de pe sosele 16.500 de masini mai vechi de 12 ani.
Dupa data de 25 aprilie, proprietarii rablelor care opteaza pentru achizitionarea unei masini noi pot merge la unul din producatorii auto validati de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Lista completa a producatorilor validati si a centrelor de casat valabile pentru programul derulat anul acesta va fi publicata pana la data de 25 aprilie pe pagina de internet a AFM: www.afm.ro. Pentru a nu mai ramane cu fonduri neutilizate prin program, cum s-a intamplat la cele doua programe derulate in ultimii doi ani, Ministerul Mediului a decis ca anul acesta programul sa aiba trei etape, fata de doua cate a avut pana acum. Din programele trecute au ramas neutilizate fonduri pentru 1.283 de autoturisme. De asemenea, programul incepe mai devreme decat in anii trecuti, pentru ca beneficiarul care apeleaza la credite bancare sa aiba timp sa intocmeasca actele necesare. "Azi se va publica in Monitorul Oficial ordonanta privind programul de innoire a parcului auto, iar lista cu producatorii validati va aparea in cel mult 28 de zile de la aceasta data", a explicat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
PROGRAMUL. Suma alocata se ridica la 49,5 milioane de lei noi pentru scoaterea din circulatie a 16.500 de masini mai vechi de 12 ani. Ca si anul trecut, prima de casare va fi de 3.000 de lei noi. Astfel, cetatenii care detin o masina veche, in stare de functionare, pot obtine discountul prin intermediul centrelor de dezmembrari auto. Suma obtinuta ca prima se acorda o singura data si se va scadea din pretul de achizitie a unui autoturism nou. Termenul final al programului este 12 decembrie. Nu este permisa prin program achizitionarea in sistem leasing. "Prin leasing, autoturismul ramane in proprietatea producatorului, adica producatorul ar beneficia de ajutor, iar noi realizam programul pentru cetatean", a declarat Sulfin
a Barbu.
ETAPE. Posesorul rablei trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou si sa obtina Nota de acceptare in program. Apoi trebuie sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat, de unde va obtine un certificat de distrugere. Beneficiarul trebuie sa radieze autoturismul uzat si sa achizitioneze un autoturism nou de la unul din producatorii validati. Conform ordonantei de urgenta este interzisa omologarea pentru circulatie si reinmatricularea unui autoturism uzat predat spre casare, precum si reutilizarea caroseriei, sasiului sau motorului acestuia. Nerespectarea legii este sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei noi.
SUBVENTII
"Peste 50% din parcul auto din Romania are o vechime mai mare de 13 ani. La aceasta vechime, in statele membre ale UE masinile se caseaza", a declarat Sulfina Barbu. Din datele existente la Registrul Auto Roman avem circa doua milioane de masini mai vechi de 13 ani. Daca vom innoi parcul auto numai prin programul rabla, prin care se schimba anual 16.500 de masini, am rezolva problema in 121 de ani. Sulfina Barbu nu a facut aceste calcule dar s-a suparat cand un reporter i-a facut demonstratia si a parasit conferinta de presa.
Recent ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca statul ar putea acorda o prima de casare, similara programului "rabla" fara a obliga beneficiarul sa achizitioneze un autoturism nou. Vladescu spunea ca ar putea acorda 500 de euro pentru toti posesorii de masini mai vechi, care sunt dispusi sa-si duca masina la casat. "Nu comentez in legatura cu aceasta idee", a spus Sulfina Barbu.
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook