"Unde sunt banii noştri?" - aceasta a fost intrebarea transportatorilor rutieri care au protestat ieri in Capitală. Camionagiii solicită asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburanţi, renunţarea la plata rovinietei şi drumuri la standarde europene.
Transportatorii sunt nemulţumiţi că Ministerul Transporturilor (MT) amană semnarea protocolului pentru eliminarea rovinietei, in condiţiile in care Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a fost de acord, in urma intalnirii cu transportatorii din 1 aprilie, cu eliminarea acestei taxe şi incasarea taxei din preţul carburantului.
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat zilele trecute că rovinieta nu va fi desfiinţată, fiind principala sursă de venit pentru menţinerea infrastructurii drumurilor.
Acţiunea din Piaţa Constituţiei, organizată de Consiliul Naţional Rutier (CNR), face parte dintr-o serie de proteste care vor continua astăzi atat in Bucureşti, cat şi in ţară.
"Ştim cat plătim, dar nu ştim cat se colectează la buget şi unde ajung banii. Pentru un camion, rovinieta este de 1.210 euro pe an. Unde sunt aceşti bani?", a intreabat Ion Lixandru, vicepreşedinte CNR. Potrivit reprezentantului CNR, in carburant se plăteşte deja o taxă de drum, iar rovinieta este tot o taxă de drum, astfel că se ajunge la o taxare dublă pentru utilizarea drumurilor.
De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun că rovinieta este conformă cu reglementările Uniunii Europene, iar in ceea ce priveşte infrastructura, proiectele sunt in desfăşurare. "Nu putem să facem maine autostrăzi şi drumuri expres", spune Sorin Sarbu, directorul direcţiei pentru transport rutier din MT.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook