Patrulele de şcolari vor apărea, de astăzi, in intersecţiile Capitalei. ingrijorate de creşterea numărului de copii morţi sau răniţi in accidente rutiere, autorităţile au decis reinfiinţarea patrulelor rutiere şcolare. Copiii, in special cei din clasele 5-8, vor patrula in apropierea şcolilor in care invaţă. Ei vor fi insoţiţi de profesori, dar şi de agenţi ai Poliţiei Rutiere.
Pentru inceput, a fost aleasă cate o şcoală din fiecare sector al Capitalei. Copiii vor patrula in echipe de cate trei, aproape zilnic. Ei vor acţiona impreună cu agenţii de circulaţie, in jurul orei pranzului, cand cei mai mici ies de la ore şi elevii claselor cinci-opt intră in schimbul doi. Zonele alese sunt in apropierea şcolilor, in special trecerile de pietoni.
Statisticile care au reactivat patrulele şcolare
Principalele probleme avute in vedere de agenţii de circulaţie sunt traversările neregulamentare ale copiilor, dar şi neacordarea de prioritate de către şoferi atunci cand elevii traversează regulamentar, pe trecerea de pietoni. Ambele cauze sunt in fruntea celor care au inroşit, in ultima perioadă, statisticile. Potrivit datelor Poliţiei Rutiere a Capitalei, in perioada 16.09.2007 - 14.09.2008 au avut loc peste 240 de accidente rutiere in care au fost implicaţi, cu vinovăţie, minori cu varste cuprinse intre 7 şi 18 ani. Trei copii au murit, 57 au suferit răni grave, iar alţi 181 au fost răniţi uşor.
Poliţiştii spun că micuţii lor colegi s-au descurcat foarte bine la simularea pe care au făcut-o vineri. Micuţii vor fi echipaţi cu vestă reflectorizantă, şepcuţe şi palete de dirijare.
Lansarea oficială a proiectului va avea loc astăzi, in sectorul 5, la Şcoala nr. 150. Celelalte şcoli unde patrulele Poliţiei Rutiere vor sprijini elevii pentru traversarea in siguranţă sunt Liceul Greco-Catolic 'Timotei Cipariu' sector 1; Şcoala nr. 58 - sector 2; Şcoala nr. 88 - sector 3; Şcoala nr. 111 - sector 4; Şcoala nr. 198 - sector 6.
Nu respecţi patrula - 1,5 milioane amendă
Dispozitivul arată astfel: cate un copil se află de o parte şi de alta a trecerii de pietoni. Un al treilea este şeful, care ii coordonează. Totul este supravegheat de poliţist şi profesor. Şoferii sunt obligaţi să respecte semnalele micilor poliţişti. Dacă nu, intervin cei mari. Cei care nu respectă indicaţiile copiilor se aleg cu amenzi cuprinse intre 1 şi 1,5 milioane lei vechi: potrivit prevederilor codului rutier, se sancţionează cu două, chiar trei puncte amendă nerespectarea semnalelor patrulelor şcolare la trecerile de pietoni din zona instituţiilor de invăţămant.
Astăzi, de Ziua Europeană a Siguranţei Rutiere, Ambasada Franţei organizează, impreună cu miniştrii romani ai Sănătăţii şi Internelor, o conferinţă de presă. Intr-un comunicat al ambasadei se arată că la originea a 80% din accidente se află comportamentul şoferilor. Insă intreţinerea autovehiculelor, calitatea infrastructurilor, disponibilitatea ajutoarelor de urgenţă pot avea de asemenea un impact decisiv asupra destinului fiecăruia.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook