Încã un week-end, încã un plan de plecare. Dupã mai multe variante, ne hotãrâm sã ieşim pe la Giurgiu şi sã mergem paralel cu Dunãrea, urmând sã ne întoarcem pe la Silistra - Ostrov.
Zis şi fãcut! Stabilim ca orã de întâlnire 7 a.m., jos în faţa Dealului Mitropoliei, acolo unde vegheazã Barbu Catargiu. Însã un incident ne amânã plecarea cam cu o orã. Unul dintre participanţi nu are niciun act la el, nici mãcar buletinul, atât de util în locul paşaportului pentru trecerea frontierei.
Odatã rezolvatã problema, ajungem la Giurgiu şi trecem podul, la capãtul caruia ne aşteaptã o surprizã: 21 lei taxe de ecologizare. Şi nici mãcar Duty Free-urile nu mai existã ca sã te consoleze. În vamã o altã surprizã: de data asta ni se cere şi cartea verde a maşinii. Aflãm cã poliţiştii bulgari ţin foarte mult la ea şi cer sã o vadã de cate ori au ocazia, fapt de care ne vom convinge şi noi mai târziu.
Ieşim din vamã şi încercãm sã mai creionãm traseul. Avem doar harta rutierã şi turisticã, dar vrem sã mai vedem ceva interesant pânã sã o luãm pe drumul dintre Ruse şi Silistra. Aşa cã ne abatem spre sud cam 50 de km. Când întrebãm de drum, primim un rãspuns complet...in bulgarã. Atunci când reconfirmãm direcţia, bulgarul ne aprobã negativ din cap (pentru noi), afirmativ pentru ei. Ne aducem aminte cã ei dau din cap sus-jos când rãspunsul e negativ şi stânga-dreapta când e afirmativ.
Peisajul gri industrial citadin al dimineţii va fi înlocuit odatã cu ieşirea din Ruse pe drumul spre Ivanovo de caişi infloriţi. Mergem pe E85 cam 20 km, asta pentru cã nu nimerim drumul direct spre Mânãstirea Bassarabovski. Şi mare noroc avem: ajungem la unul din monumentele din patrimoniul UNESCO – cetatea Cherveni, situatã în vârf de deal de gresie, calcare şi conglomerate. Dupa vreo 20 de km de la Ruse faci stânga încã 4 şi ajungi la Ivanovo. De aici, cum treci calea ferata, ai opţiune de dreapta spre Cherveni (14 km) sau Manastirea Ivanovski în stânga (4 km). Indicatoarele pentru obiectivele turistice sunt noi şi îţi stârnesc interesul, numai cã sunt puse cu doar vreo 4-5 km înainte de a ajunge la ele.
La complexul monahal de la Ivanovo avem norocul sã întâlnim un domn de la Vocea Credinţei, care ne ne spune, printre altele, cã aici se aflã al doilea complex monahal bizantin din sud-estul Europei, cã bisericile din grote dateazã din vremea lui Basarab I (întemeietorul Ţãrii Româneşti pe la 1310), de la al carui nume provine şi denumirea de Basarabov.
La Basarabov oprim la mânãstirea cu acelaşi nume (asemãnãtoare celei de la Corbi - Argeş). Aici prin secolul XVII-XVIII au fost descoperite moaştele Sf. Dimitrie Basarabov, pãstrate acum la Patriarhia Românã.
E de admirat cã drumurile sunt curate, fãrã gunoaie. Un singur ambalaj am vãzut aruncat... şi acela al unui produs românesc. Trist cã unii dintre noi îşi marcheazã astfel trecerea!
În apropiere de Silistra este şi Rezervaþia Biosferei Srebarna, pe care o vom vizita cu altã ocazie. Noaptea e aproape şi, dacã pe zi de abia nimerim drumul, nu vrem sã ştim cum e pe întuneric.
Aşadar ne întoarcem şi în cele din urmã ajungem şi la bacul care se apropia de mal. Trecem spre Cãlãraşi cu 20 lei (taxã/maşinã). De aici noaptea ne însoţeşte pe lângã vechiul combinat şi mai departe prin satele cãtre Autostrada Soarelui (soarele nu era acolo).
Material realizat cu sprijinul agenţiei de turism Infinity Travel
www.infinitytravel.ro
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook