Încă din prima zi a lui 2009, valoarea amenzilor a crescut odată cu salariul minim pe economie, ridicându-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice şi 6.000 de lei pentru persoane juridice (faţă de maximum 1.080 de lei pentru persoane fizice şi 5.400 de lei pentru firme sau instituţii ale statului, în prezent). Practic, de mâine, un punct amendă va „costa“ 60 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentând cea de-a doua „scumpire“ a sancţiunilor rutiere în decurs de doar trei luni.
Nu purtaţi centura, scoateţi din buzunar şi 180 de lei!
Astfel, începând de la Revelion, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 120 şi 180 de lei, faţă de maximum 162 de lei cât plăteau până acum. Sancţiuni similare vor primi şi conducătorii auto care preferă să folosească telefonul mobil în loc de hands-free.
Totodată, şoferii care depăşesc cu 30 kilometri/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor risca amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amendă), adică între 240 şi 300 de lei (faţă de maximum 270 de lei în prezent).
Amenzile cresc şi mai mult pentru conducătorii auto care nu opresc la „STOP“ sau pentru cei care depăşesc cu 40 kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia vor plăti amenzi din clasa a III-a (între 6 sau 8 puncte-amendă), adică vor scoate din buzunar de la 360 la 480 de lei (faţă de maximum 432 de lei acum).
Sumele cele mai mari vor „îngrăşa“ însă bugetele primăriilor din buzunarele şoferilor nervoşi care-şi insultă „colegii“ din trafic, de la cei care transportă copii sub 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor, blochează intersecţ iile sau depăşesc cu 50 de kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia riscă amenzi usturătoare încadrate în clasa a IV-a a sancţiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amendă), adică vor plăti între 540 şi 1.200 de lei (faţă de 1.080 de lei cât erau nevoiţi să scoată din buzunar până acum).
Ultima categorie de contravenţii, cele din clasa a V-a, sunt valabile doar în cazul firmelor sau al instituţiilor statului şi se aplică, de regulă, atunci când reprezentanţii acestora refuză să comunice poliţiştilor numele angajaţilor care au încălcat Codul Rutier, în timp ce se aflau la volanul maşinilor de serviciu. Aceste sancţiuni merg de la 21 până la 100 de puncte-amendă, adică de la 1.260 la 6.000 de lei (faţă de maximum 5.400 de lei în prezent).
BILANŢ 2008
Sute de milioane de euro din sancţiuni
Peste 1,1 miliarde de lei, adică peste 296 de milioane de euro. Atât au încasat poliţiştii de la şoferii indisciplinaţ i în acest an, potrivit statisticilor Direcţiei Poliţiei Rutiere, care a alcătuit şi un „top“ al celor mai frecvente abateri comise în trafic. Astfel, primii în „topul“ indisciplinaţilor sunt şoferii care au depăşit viteza maximă admisă cu 10-20 de kilometri/oră, poliţiştii contabilizând pentru această abatere aproape 460.000 de amenzi. Locul al doilea este împărţit de şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă şi de motocicliştii care nu au purtat casca de protecţie, aceştia „încasând“, în total 403.000 de sancţiuni. Ei sunt urmaţi de cei care au depăşit cu 30 de kilometri/oră viteza maximă admisă, pentru aceştia întocmindu- se, în total, peste 417.000 de procese-verbale de amendă. „Doar pentru cele mai frecvente abateri de la normele Codului Rutier, valoarea amenzilor aplicate totalizează peste 1,7 milioane de lei (adică, aproape 430.000 de euro). Legea prevede însă sancţiuni pentru vreo 35 de încălcări ale regulilor de circulaţie, aşa se face că am ajuns la un cuantum- record al amenzilor în acest an: peste un miliard de lei“, au completat poliţiştii.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook