Sistemul judiciar romanesc pedepseste mai aspru conducerea fara permis decat uciderea unui om intr-un accident.
Un batran din Bucuresti a fost accidentat mortal, pe trotuar, de un tanar in varsta de 26 de ani care imprumutase masina unui prieten, fara a avea permis de conducere.
Evenimentul a avut loc marti, in sectorul 2 al Capitalei, pe Soseaua Vergului. Potrivit politistilor, soferul autoturismului, Liviu Alexandru, nu a redus viteza intr-un viraj, intrand pe trotuar, unde a lovit mortal un batran. Masina s-a oprit intr-un chiosc de distribuire a presei. Dupa producerea accidentului, autorul a parasit locul faptei si fara a anunta macar ambulanta. Masina a fost gasita ceva mai tarziu, pe un camp din localitatea Pantelimon.
Intr-un sistem judiciar cum e cel din Statele Unite ale Americii, unde pedepsele primite pentru fiecare infractiune comisa se cumuleaza, vinovatul pentru aceasta fapta ar fi stat zeci de ani dupa gratii. In Romania insa, o astfel de persoana, acuzata de ucidere din culpa, conducere fara permis si parasirea, fara incuviintarea autoritatilor, a locului unde s-a produs un accident soldat cu victime risca, teoretic, maximum sapte ani de inchisoare, cu posibilitatea eliberarii conditionate.
Interesant este insa faptul ca jurisprudenta romaneasca pedepseste mai aspru conducerea fara permis si parasirea locului accidentului decat uciderea unui om, fapta pentru care soferul vinovat risca, practic, cel mult 3 ani cu suspendare.
Finalul: cercetat in libertate
Acum, soferul „de conjunctura” Liviu Alexandru este cercetat de politisti in libertate pentru ucidere din culpa, parasirea locului faptei si conducerea unui autovehicul fara a avea permis. Tanarul risca o pedeapsa cu suspendare. Si asta, pe de-o parte, din cauza faptului ca sistemul judiciar din Romania nu prevede cumularea pedepselor.
Daca acesta va fi gasit vinovat, va fi pusa in aplicare doar pedeapsa cea mai mare. In acest caz: uciderea din culpa, pentru care Codul Penal prevede pana la 7 ani de detentie. Jurisprudenta arata insa ca, in 99,9a din cazuri, magistratii hotarasc aplicarea unei pedepse de maximum 3 ani cu suspendare.
De asemenea, daca se confirma ca proprietarul masinii i-a instrainat autovehiculul soferului vinovat de accident, stiind ca acesta nu are permis de conducere, primul este, potrivit Codului Penal, pasibil de pedeapsa cu inchisoarea.
Antecedente: vinovatii „fara vina”
Sistemul judiciar din Romania si-a aratat de nenumarate ori limitele in cazul unor accidente rutiere soldate cu morti. Cel mai cunoscut in acest sens este cazul colonelului Cristian Bernevig, fostul sef al Directiei de Informatii Militare a Armatei, acuzat de uciderea a cinci oameni.
Acesta a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Un alt exemplu este cel al fostului procuror general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, care, dupa ce a omorat o femeie, a fost scos de sub urmarire penala pe motiv ca a avut „obturat campul vizual”. La loc de cinste se afla si sotia scriitorului Adrian Paunescu, Carmen Paunescu, care nu a stat la inchisoare nici macar o zi, desi a ucis trei oameni.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook