O comparatie intre cea mai buna varianta de credit in euro si cea mai buna varianta de credit in moneda nationala arata ca avantajul este de partea celei de-a doua optiuni. Mai mult, la nivel general, diferentele sint foarte mici, o depreciere de numai citiva bani a leului avind capacitatea de a intoarce avantajul in favoarea imprumutului in lei. In plus, varianta in moneda locala are marele avantaj de a fi scutita de riscul valutar care apare de fiecare data cind cineva se imprumuta in alta moneda decit cea in care isi obtine veniturile.
Pentru un credit auto in valoare de 15.000 de euro vom fi platit dupa 5 ani o suma totala de 18.242 de euro in situatia in care creditul este la Volksbank (cea mai avantajoasa varianta). Transformati in moneda nationala la un curs de 3,65 lei/euro, cei 18.242 de euro reprezinta 66.583 de lei. Acelasi credit, pe aceeasi perioada, contractat insa direct in lei, presupune un cost final de aproximativ 66.000 de lei in cazul in care creditul este contractat de la ATE Bank, adica cea mai buna varianta pentru un imprumut auto in lei. Asadar, creditul in lei este putin mai ieftin decit cel in euro. Desi diferenta nu este foarte mare la nivel de cost final, avantajul este cert pentru varianta in lei in conditiile in care moneda nationala pare sa urmeze un trend descendent fata de euro. De altfel, potrivit unui calcul realizat de Cotidianul, o depreciere de 15 bani a leului pina la un curs de 3,8 lei/euro ar propulsa aproape toate variantele de credit auto in lei in fata celor in valuta. In plus, la costurile cu dobinda si comisioanele se adauga diferenta care exista intre cursul BNR si cursul utilizat de banci pentru plata ratelor.
Pe ansamblul creditarii, avantajul imprumuturilor in valuta incepe sa devina destul de fragil. O depreciere de numai 6,5% a monedei nationale in raport cu euro ar duce valoarea ratei la creditul in valuta peste cea a creditului in lei. Un calcul realizat de Cotidianul si care ia in considerare cele mai bune oferte de credit de nevoi personale (predominant in totalul finantarilor) arata ca, daca euro ar ajunge la 3,9 lei, rata ar deveni ceva mai mare la creditul in euro. In contextul in care, intr-o declaratie recenta, guvernatorul Mugur Isarescu estima o depreciere de aproximativ 10% a monedei nationale ca medie a valorilor de curs, un credit in euro contractat acum ar putea deveni mai putin avantajos decit unul in lei.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook