Mugur Mihăescu este cercetat de poliţişti după ce, luni seară, şi-a parcat maşina pe o stradă din centrul Capitalei, blocând timp de aproape o oră şi jumătate circulaţia.
Mugur Mihăescu şi-a parcat limuzina Volkswagen Phaeton, pe strada Doctor Felix, între orele 19.50 şi 21.10, blocând circulaţia tramvaielor şi a autovehiculelor care circulau pe sensul respectiv. După ce mai multe tramvaie au rămas blocate, lucrătorii RATB au sunat la Poliţia Rutieră. Agenţii de circulaţie au întocmit pe numele lui Mugur Mihăescu actele procedurale de cercetare pentru comiterea infracţiunii de blocare cu intenţie a drumului public, pedepsită cu închisoare până la doi ani sau amendă.
Explicaţia: s-a grăbit să-şi ajute un prieten
'Am adus un prieten operat de la spital. Era în cârje şi a trebuit să îl ajut să ajungă în casă. Am parcat fără să îmi dau seama că am blocat sensul de mers. Cred că partea din faţă rămăsese în dreptul liniei de tramvai. Atunci, din grabă, nu am observat. Nu a fost intenţia mea să blochez drumul. Am urcat cu prietenul în apartamentul lui şi l-am schimbat. Vă daţi seama că asta durează. La un moment dat m-au sunat poliţiştii pe telefonul mobil şi mi-au spus să cobor că am blocat circulaţia. Am coborât imediat, am dat maşina la o parte şi mi-am cerut scuze'.
Interpretul personajului Garcea, mai puţin gustat de purtătorii de chipiu, spune că oamenii legii nu păreau să îi poarte pică pentru glumele pe care obişnuia să le facă odinioară pe seama lor. 'Oamenii au vorbit frumos, nu am ce să le reproşez. Astăzi am fost la Poliţia Rutieră, să le dau explicaţii, pentru că am aflat din presă că aş putea fi cercetat pentru infracţiune. Dar eu nu am avut intenţia de a bloca strada. Numai un om bolnav, labil psihic ar face asta cu bună-ştiinţă. Eu sunt un şofer disciplinat. N-am mai luat puncte de penalizare de acum un an, pentru depăşirea vitezei. Uite aşa m-am procopsit eu de ziua naţională..'
Între timp, dosarul a fost trimis la Parchet, urmând să revină la Biroul Cercetări Penale al sectorului 1 din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră, pentru continuarea cercetărilor. Vedetei nu i s-a luat permisul, sancţiunea urmând a fi dată după finalizarea anchetei.
O lege dată pentru pedepsirea minerilor
Potrivit poliţiştilor de la Circulaţie, în ultimii ani aceştia s-au confruntat cu zeci de cazuri în care unii şoferi nu numai că şi-au parcat maşinile neregulamentar, dar au şi reuşit să dea peste cap circulaţia, blocând artere importante şi de multe ori chiar trasee ale liniilor de transport în comun. Cele mai frecvente sunt cazurile în care pe timpul iernii, din cauza troienelor de zăpadă, formate pe prima bandă, şoferii parchează pe cea de-a doua bandă. Acest lucru le dă bătăi de cap, în special celor care coduc troleibuze şi care nu reuşesc să-şi continue drumul pentru că nu mai reuşesc să rămână conectaţi la liniile de alimentare cu energie.
Nici unul diuntre cazurile pe care le-au cercetat poliţiştii nu a ajuns în faţa instanţei, pentru că acestora le-a fost imposibil să probeze faptul că şoferii respectivi şi-au parcat neregulamentar maşinile, cu intenţia clară de a bloca circulaţia. În condiţiile în care legislaţia rutieră condiţionează răspunderea penală de existenţa unei astfel de intenţii, procurorii au dat pe bandă rulantă soluţii de neîncepere a urmăririi penale. Poliţiştii mai spun că acestă infracţiune a fost introdusă în Codul Rutier, după ce Defileul Văii Jiului a fost blocat de basculante de către mineri, în timpul mineriadei din 1999. În acel moment s-a pus problema tragerii la răspundere a celor vinovaţi. Cadrul legal nu prevedea decât amenzi pentru parcare neregulamentară la acea vreme. Ulterior, a fost introdusă în cod şi această infracţiune a cărei aplicabilitate însă se dovedeşte a fi imposibilă.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook