Soferii romani s-au revoltat si au anuntat proteste, dupa decizia surprinzatoare a Guvernului de a tripla peste noapte valoarea taxei de poluare. Nemultumiti sunt soferii si importatorii de masini rulate, deopotriva.
Prima actiune demareaza astazi, la Zalau, unde reprezentantii a 40 de firme importatoare de masini rulate si-au anuntat prezenta la un miting. “Este o taxa care nu va aduce nimic bun, iar singurul lucru pe care îl va face este sa ne duca la faliment”, a declarat Sorin Suteu, importator de masini de ocazie. La Cluj, se impart fluturasi prin care soferii sunt invitati sa participe, sâmbata, la un protest pe strazile din centrul orasului. “Ne asteptam la peste 300 de masini care vor veni din târgul auto de lânga Cluj. Nu se poate sa acceptam o astfel de taxa aberanta“, a spus Remus Jucan, unul din organizatorii mitingului, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, participantii vor depune la Prefectura un memoriu in care vor cere Guvernului anularea taxei.
Si in Bucuresti a fost anuntat un protest sambata, la ora 11.00, in fata Palatului Victoria, dar initiatorul demersului ne-a precizat ca n-a primit acceptul autoritatilor. “Politia si Primaria au respins ideea de mars de amploare si au refuzat sa ne permita intrarea cu masinile in Piata Victoriei. In aceste conditii, am cerut accesul a 2.000 de persoane si n-au vrut sa auda decat de 500, grup aproape insesizabil in acea zona”, ne-a declarat Marian Bogatu, dealer de masini de ocazie. Potrivit acestuia, soferi din toata tara sunt dispusi sa vina la Guvern chiar si fara autorizatie.
De altfel,
in ultimele doua zile, romanii nemultumiti de triplarea pe neasteptate a valorii taxei de poluare au initiat actiuni spontane, blocand circulatia in mai multe orase. Totodata, un grup de initiativa din Arad a anuntat ca aduna 100.000 de semnaturi pentru a putea inmana, in februarie, Parlamentului o propunere legislativa privind instituirea unei taxe unice de mediu, de o suta de euro.
Rezolvarea, in Parlament sau in instanta
Rezolvarea este in Parlament, spune avocatul Iulian Urban, care a obtinut la ultimele alegeri mandatul de senator. “Este timpul ca Legislativul sa reglementeze aceasta situatie. Mitingurile anuntate in tara sunt semnale ca trebuie sa se renunte la triplarea taxei. Daca discutam masura in regim de urgenta, sunt sigur ca prevederile ordonantei guvernamentale vor fi invalidate pana la sfarsitul anului”, ne-a declarat Urban. Si reprezentantii Automobil Clubul Roman (ACR) s-au aratat nemultumiti, calificand masura Guvernului ca sfidatoare. “Ii vom sprijini in continuare pe cei care vor sa-si recupereze banii in instanta, dupa inmatricularea masinii, sau care vor sa atace ordonanta si sa oblige autoritatile sa-i inmatriculeze masina, eludand prevederile ordonantei. Vom continua, de asemenea, demersul la Bruxelles pentru eliminarea completa a taxei”, ne-a precizat Carmen Franaru, reprezentanta ACR.
Triplarea taxei, amânata iar pâna in 15 decembrie
Guvernul a discutat ieri, in sedinta saptamanala, solutii privind amanarea intrarii in vigoare a taxei de poluare. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Executivul a dat o noua ordonanta, astfel incat taxa de poluare auto sa fie triplata din 15 decembrie, iar proprietarii de vehicule care au platit taxa la valoarea majorata începând cu aceasta saptamâna sa îsi primeasca înapoi diferenta de bani. Executivul a reformulat si prevederea privind suspendarea taxei auto, pentru a indica în mod clar ca de aceasta facilitate beneficiaza proprietarii de masini noi Euro 4. Pe de alta parte, reprezentanti ai actualului Cabinet spun ca nu se asteapta la probleme din partea oficialilor europeni. “Comisia nu intervine în ce priveste stabilirea valorii taxei, ci doar daca se produc discriminari, or, aici nu e vorba de asa ceva. A fost marit doar cuantumul taxei, cu acelasi coeficient pentru toate categoriile de masini”, a sustinut Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, citat de NewsIn.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook