De la finalul acestui an, mai precis din luna noiembrie, prin RCA pot fi plătite şi daunele provocate ca urmare a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, potrivit Ordinului 20 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Practic, pentru că nu a folosit maşina pe perioada in care aceasta a stat in service, păgubitul poate cere daune de la compania de asigurări. "Daunele pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat se pot obţine doar in instanţă. in prezent, companiile de asigurări acordă daune pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat doar pentru persoanele juridice care efectuează transporturi de marfă sau de persoane.
Pentru persoanele fizice, paguba nu poate fi contabilizată, deci doar instanţa poate spune care ar fi valoarea acesteia", anunţă Mihai Tecău, preşedintele BCR Asigurări.
Pentru persoanele fizice autorizate sau cele juridice care practică taximetria ori transportul de mărfuri sau persoane, despăgubirile se determină luandu-se in calcul tarifele practicate de păgubit la data producerii pagubei. Spre exemplu, in cazul unui accident soldat cu avarierea unui taxi păgubitul taximetrist poate solicita bani companiei de asigurări pornind de la venitul realizat zilnic inmulţit cu numărul de zile in care vehiculul nu a fost folosit. Calculul este unul simplu: la un venit zilnic de 200 de lei (nu intră cheltuielile cu carburantul) la 10 zile de nefolosinţă a vehiculului suma cerută ajunge la 2.000 de lei.
In cazul unei persoane fizice, suma ar putea fi mai mică, mai precis ar trebui să fie egală cu valoarea inchirierii unei maşini pe perioada reparării vehiculului. "Pentru ca firmele de asigurări să poată despăgubi persoanele fizice pentru nefolosinţa vehiculului avariat ar trebui ca acestea să apeleze la instanţă. Mai apoi, pe baza sentinţelor date de instanţă se poate aprecia care este valoarea daunei, iar persoanele fizice ar şti ce sumă au de primit. Dar cum in acest moment nu există date cu privire la sumele acordate de instanţă, deoarece nu au avut loc procese, nu se acordă despăgubiri", mai spune Tecău.
Practic, in prezent romanii pot primi despăgubiri pentru nefolosinţa vehiculului avariat doar in instanţă. Cu timpul, pe baza sentinţelor date de instanţă, despăgubirile vor putea fi acordate fără a se mai ajunge in tribunal. "Dacă instanţa a acordat pentru o persoană cu Logan 100-200 de lei despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat, data viitoare cand va avea loc un nou accident tot cu Logan, pe baza sentinţei anterioare compania de asigurări poate acorda această sumă fără a se mai ajunge in instanţă", conchide şeful BCR Asigurări.
Se mai pot formula pretenţii de despăgubiri pentru hartii de valoare, acte, manuscrise, bijuterii, pietre preţioase, obiecte de artă, obiecte din platină, aur sau argint, mărci poştale, timbre, care se aflau in maşină şi au fost deteriorate in accident.
Despăgubirea se efectuează de către asigurătorul RCA in maximum 15 zile de la data la care acesta a definitivat investigaţia necesară evaluării sumei pe care este obligat să o plătească sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărare judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească. Dacă asigurătorul RCA nu işi indeplineşte obligaţiile in termenele prevăzute mai sus sau şi le indeplineşte defectuos, la suma solicitată pentru plata asigurătorului RCA se aplică o penalizare de 0,1%, calculată pentru fiecare zi de intarziere.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook