Programul Rabla va demara påna la sfårsitul acestei luni, ne-a declarat presedintele Administratiei pentru Fondul de Mediu, Mihai Toti. Conform unor surse din Ministerul Mediului, proiectul se va afla pe lista actelor normative ce vor fi discutate in sedinta de Guvern din aceasta saptamåna sau de saptamåna viitoare. Mihai Toti a precizat ca Administratia pentru Fondul de Mediu este pregatita sa demareze programul imediat ce se va lua decizia, normele fiind deja pregatite.
Programul derulat de Ministerul Mediului inca din 2005 vine anul acesta cu cateva schimbari. In primul rand, suma oferita celor care vor sa schimbe masina veche cu una noua va creste cu o treime, ajungand la 4.000 lei, fata de 3.000 lei pana acum. O alta noutate este aceea ca numarul de masini innoite se va dubla fata de anii precedenti: daca pana in acest an erau alocate fonduri pentru schimbarea a 16.500 de autoturisme vechi, in 2008, numarul acestora va fi de 30.000. Dublarea volumului de autoturisme din programul Rabla se datoreaza interesului si cererii ridicate ale romanilor, spun reprezentantii Ministerului Mediului. Astfel, suma alocata programului se va ridica 120 milioane de lei. Banii vor fi alocati din bugetul Administratiei Fondului de Mediu, urmand ca suma sa fie acoperita ulterior din incasarile provenind din taxa auto.
Rata de succes a programului, peste 90%
De la initierea Programului Rabla si pana in prezent, rata de succes a acestuia a fost de peste 90%. Cu toate acestea, fondurile alocate de autoritati nu au fost epuizate in nici un an. Cele mai bune rezultate s-au obtinut anul trecut, cand din plafonul de 16.500 de autoturisme, au fost schimbate 16.444. Mai putin succes a avut programul in 2006, cand 1.390 dintre autoturismele ce puteau fi schimbate nu au fost solicitate.Anul acesta, reprezentantii de la Mediu mizeaza pe faptul ca romanii vor fi interesati sa renunte la masinile non-euro, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a interzice circulatia masinilor poluante dupa 2011. Conform autoritatilor, 2.388.000 de autoturisme inregistrate in Romania sunt non-euro, ceea ce inseamna 54% din parcul auto. Vizate de masura sunt autoturismele Dacia 1310 fabricate pana in 1996, Trabant, Oltcit, Opel Kadett si Ascona, precum si modelele 16,21 si 5 produse de Renault. "Romania va asigura de la bugetul de stat toate costurile de casare si dezmembrare a autoturismelor non-euro", a comunicat Guvernul in cadrul dezbaterii despre taxa auto, care a avut loc saptamana trecuta. In ultimele luni, guvernantii au inceput sa utilizeze programul Rabla ca instrument de santaj asupra populatiei, in incercarea de a institui taxa auto de prima inmatriculare. Atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si alti membri ai Cabinetului au declarat ca in cazul in care taxa auto va disparea, programul Rabla va fi desfiintat.
Aprilie aduce si marea debarasare
Un alt program pe care Ministerul Mediului il pregateste pentru sfarsitul acestei saptamani este "Marea Debarasare". Cu o saptamana inainte de sarbatorile pascale, in perioada in care gospodinele sunt toiul curateniei, Ministerul Mediului le indeamna sa arunce deseurile electronice si electrocasnice. "Marea Debarasare" se va derula in 110 de orase cu peste 20.000 de locuitori sambata 19 aprilie.Aparatele vizate sunt cele de uz casnic de mari dimensiuni, electrocasnice de mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, unelte electrice si electronice, precum si echipamente de larg consum, echipamente de iluminat si jucarii, echipamente sportive si de agrement.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook