Un proiect de hotarire de guvern elimina facilitatile fiscale aferente utilizarii de biodiesel in carburantii auto. Aplicarea hotaririi se va vedea in pretul la pompa.
Combinatia dintre biomasa si motorina va beneficia de acciza redusa doar in situatia in care este folosita pentru incalzire, potrivit unui proiect de hotarire postat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor. Folosirea amestecului pentru alimentarea mijloacelor de transport va atrage de la sine plata accizei integrale la motorina, si nu a celei reduse cu procentul de biodiesel cuprins in carburantii vinduti la pompa - acciza la biodiesel este acum zero. "Nu este permisa utilizarea drept combustibil pentru motor a amestecului dintre motorina si biocombustibili, pentru care se practica un nivel redus de acciza (minimum 5% bio). In caz contrar, utilizatorul va plati la bugetul de stat diferenta dintre nivelul standard si nivelul redus de acciza aferent motorinei", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Intrarea in vigoare a proiectului inseamna si cresterea pretului motorinei la pompa in conditiile in care, potrivit legii, din 2008 toata motorina comercializata va trebui sa contina minimum 5% combustibil bio. Acum, cota este de 2%. "Exista un proiect prin care se elimina orice facilitate acordata pentru folosirea combustibililor bio in transporturi. Probabil ca vor fi cresteri ale preturilor si la pompa, insa este prematur sa spunem care va fi nivelul. Va depinde de politica fiecarei companii", ne-au spus reprezentantii unei companii petroliere din Romania.
Producatorii de biodiesel, care reprezinta o industrie in plina dezvoltare in Romania, vor fi insa cei mai afectati. "Acum aflu aceasta veste proasta. Dispare practic obiectul nostru de activitate si in plus ar fi o decizie impotriva legii", ne-a spus Serban Gheorghe Patrauceanu, presedinte al fostului patronat al producatorilor de biodiesel si director al Chimofarm, un important producator de combustibil bio. "S-au facut investitii imense in acest domeniu. Multi dintre investitori au venit atrasi si de aceste facilitati fiscale. Statul se pare ca nu vrea sa faca nimic pentru a incuraja acest sector. Fara nici un sprijin, nu stiu ce vom mai putea face", a explicat Patrauceanu.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor spun ca prin acest proiect nu fac decit sa transpuna in legislatia Romaniei prevederile unei directive europene. "In conformitate cu prevederile art. 16 din Directiva nr. 96/2003/CE, atunci cind prin legislatia comunitara se impune statelor membre sa respecte cerintele cu caracter obligatoriu de a introduce pe piata lor un procent minim din produsele obtinute din biomasa, nu se mai pot aplica facilitatile prevazute pentru produsele respective, si anume de scutire de la plata accizelor sau practicarea unei cote reduse", au declarat reprezentantii MEF.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook