Executivul le va returna cumparatorilor, la cerere, diferenta dintre taxa actuala si noua taxa, incepand de la 1 iulie. In cazul celor mai vandute masini second-hand, diferentele sunt mici sau chiar inexistente. Guvernul va restitui diferenta dintre taxa actuala si cea noua, convenita cu Uniunea Europeana, celor care au inmatriculat masini vechi de la 1 ianuarie 2007 si pana la 1 iulie 2008, atunci cand noua taxa va intra in vigoare, a declarat ieri directorul adjunct pentru impozite si taxe indirecte din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Mihail Hura.
Oficialul roman n-a dat detalii despre modul in care banii vor fi dati inapoi, dar a precizat ca procedura va fi introdusa in normele de aplicare a ordonantei care schimba taxa auto. a€śStatul nu va pune, in niciun caz, vreo bariera administrativa in calea recuperarii diferentei de taxaa€ś, a asigurat Hura. Taxa va putea fi recuperata numai la solicitarea celui care a platit-o, pentru ca, in unele cazuri, noua taxa este chiar mai mare decat cea actuala. In plus, statul va returna o diferenta de bani si la o eventuala vanzare a masinii in afara tarii. Nici in aceasta privinta nu se pot da, deocamdata, mai multe explicatii. Proiectul de ordonanta a starni mai multe reactii, mergand de la contestare din partea producatorilor si importatorilor de automobile si din partea unor partide politice (PD-L, PC si PRM) pana la sustinerea, normala, a guvernului si a celor doua partide care-l formeaza, PNL si UDMR.
Presedintele APIA, Ernest Popovici, a declarat ca, tinand cont de modificarile taxei, importul de masini second-hand va fi mai greu de controlat. Ministrul mediului, Attila Korodi, spune insa ca noua formula de calcul prevede taxe mai mici pentru masinile vechi, si in crestere pentru cele noi, pe ideea ca cele vechi vor polua mai putini ani, pana la scoaterea din uz. Korodi a declarat ca, in acest fel, guvernul nu a facut altceva decat sa accepte pozitia Comisiei Europene potrivit careia poluarea produsa de o masina se calculeaza in functie de durata de viata a acesteia.
Pozitia cheie, decisiva, in privinta soartei ordonantei privind taxa auto o detine, insa PSD. Presedintele Mircea Geoana, a anuntat, ieri, ca parlamentarii social democrati vor vota impotriva Ordonantei de Urgenta privind noua taxa de prima inmatriculare, precum si impotriva pachetului legilor educatiei propus de Guvern. "Pozitia PSD este una simpla - decizia Guvernului cu privire la noua taxa de prima inmatriculare este una gresita, prin care se impovareaza in mod nejustificat cetatenii. Taxa de prima inmatriculare nu are niciun temei economic, este antisociala si antiecologista", a spus Mircea Geoana.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook