Taxa de prima inmatriculare va fi destinata exclusiv pentru activitati de protectie a mediului inconjurator, a declarat luni ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la o conferinta despre pensiile private.
Ministrul a afirmat ca stirea aparuta in presa, conform careia taxa de prima inmatriculare se va transforma in altceva, nu s-a confirmat. Vosganian a adaugat ca au avut loc noi contacte, la nivel de secretar de stat, cu membrii Comisiei Europene, care au primit punctul de vedere pe aceasta tema al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare. “Nu a fost nimic in neregula, Comisia Europeana a primit analizele noastre, grila si a solicitat un punct de vedere independent privind evolutia preturilor masinilor in Romania, pentru a o compara cu evolutia anticipata in grila de impozitare”, a mai spus Varujan Vosganian.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) au reluat, la inceputul lunii septembrie, discutiile cu Comisia Europeana in privinta taxei de prima inmatriculare auto. Pe langa studiul APIA referitor la piata auto interna, Comisia Europeana a mai solicitat doua studii care au fost trimise la Bruxelles. Acestea au fost elaborate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv de Autoritatea Nationala de Asigurare-Reasigurare.
Discutiile dintre cele doua parti au fost amanate din iulie pana in septembrie. In prezent, taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si 8.600 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE. Potrivit Rompres, incasarile totale colectate la bugetul de stat din taxa de prima inmatriculare auto s-au ridicat, pana in prezent, la 494,02 milioane lei.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook