SUA pregatesc o noua revolutie: curentii de aer produsi de viteza masinilor vor fi convertiti in curent electric.
Americanii vor sa transforme in energie electrica si curentii de aer produsi de masinile care circula pe autostrazi. Ideea a fost lansata de doi cercetatori de peste Ocean, dar in variante diferite si, momentan, este doar in stadiul de proiect. Deja mediul academic din America a declansat, pe forumurile universitatilor, dezbateri pe aceasta tema, iar autoritatile de la noi se plang de lipsa de idei similare in cercetarea autohtona.
Proiect pentru viitor
Studentul „Joe” de la Arizona State University din SUA a prezentat un proiect prin care vantul produs de automobilele care circula pe autostrada poate fi transformat in curent electric cu ajutorul unor turbine eoliene plasate deasupra autostrazii, in ambele directii de mers.
Astfel, majoritatea autostrazilor din lume pot fi transformate in surse nelimitate de energie. Turbinele sustinute de un cadru din otel pot fi amplasate orizontal si fiecare va fi capabila sa genereze 9.600 KWh pe an, ceea ce inseamna ca energia produsa va fi suficienta pentru a acoperi consumul a 700 de apartamente.
Solutia poate acoperi si consumul comunitatilor amplasate in apropierea autostrazilor, spune inventatorul proiectului. Calculele sunt facute la o viteza medie a autoturismelor (in momentul cand trec pe sub turbine) de 70 de metri pe ora, la care se mai adauga 10 metri pe ora viteza medie a vantului. Proiectul nu prevede, deocamdata, costurile pentru o astfel de solutie.
Turbine pe verticala
Un proiect similar a primit premiul anului 2006 la competitia „Generatia urmatoare care activeaza i
n design”. Conceput de Mark Oberholzer, proiectul propune introducerea intre cele doua sensuri de mers ale autostrazii a unor turbine verticale care sa capteze vantul produs de masinile in miscare. Solutia vizeaza „fluxurile contrare” de trafic.
Industria eoliana are o crestere medie de 17% pe an, iar SUA vor continua sa instaleze in medie 3,5 Gigawati pe an, crede Robert Gleitz de la General Electric, citat de presa americana.
Mihai Grecu, directorul Companiei Nationale de Autostrazi, s-a declarat incantat de ideea americanilor si crede ca acest principiu poate alimenta inclusiv necesarul de energie al autostrazilor.
Ideea e buna, dar n-avem autostrazi
Mihai Grecu crede ca, daca aceste turbine vor fi amplasate la minimum 4,5 metri deasupra autostrazilor, masinile nu ar putea produce curenti de aer atat de puternici pentru a le misca, deoarece la noi majoritatea traficului e asigurat de masini mici.
„Problema este alta la noi: cercetarea pe partea de transport si infrastructura este ramasa in urma, desi penetrarea unor idei similare in practica ar fi posibila”, spune Grecu. El crede ca resursa umana lipseste la noi si, „chiar daca am avea 10 miliarde de euro pentru a finaliza reteaua de autostrazi, nu avem oameni care sa construiasca aceste autostrazi”. Romania are doar 265 kilometri de autostrada.
Sursa: InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook