Formularul de constatare amiabilă de accident se înmânează concomitent cu poliţa de asigurare obligatorie. Dacă nu s-a ridicat la acel moment, se poate solicita mai târziu de la compania la care s-a încheiat asigurarea
Constatarea amiabilă cu privire la poliţele obligatorii de asigurare pentru răspunderea civilă auto (RCA) va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 iulie 2009, a declarat preşedin-tele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu. În ce priveşte asigurările CASCO, Toncescu a spus că, începând cu 1 ianuarie 2009, deţinătorii de astfel de poliţe nu vor mai fi obligaţi să treacă pe la Poliţie pentru întocmirea actelor constatatoare în cazul accidentelor fără victime.
Constatarea amiabilă pentru accidentele rutiere uşoare presupune ca şoferii implicaţi în avarierea maşinilor să-şi rezolve problemele legate de daune prin înţelegere reciprocă şi prin intermediul societăţilor de asigurare unde au încheiat poliţe. „Nu există o limită în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor ce pot fi acordate pe baza constatării amiabile. Totul este să nu existe victime şi părţile implicate în accident să se înţeleagă”, ne anunţă Tudor Baltă, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Formularul de constatare amiabilă de accident se înmânează concomitent cu poliţa de asigurare obligatorie. Dacă nu s-a ridicat la acel moment, se poate solicita şi mai târziu. „Asiguratul poate solicita, pe perioada de valabilitate a poliţei de asigurare, unul sau mai multe documente, în cazul în care cel pe care l-a dobândit iniţial a fost folosit, înstrăinat sau pierdut”, mai spune vicepreşedintele CSA.
Completarea formularului de constatare amiabilă de accident se face la locul accidentului sau la sediul uneia dintre societăţile din domeniul asigurărilor, care o înregistrează ca avizare de daună. După completarea formularului de constatare amiabilă de accident, fiecare persoană implicată în accident va semna formularul la rubrica corespunzătoare şi va reţine câte un exemplar, urmând să se adreseze la societatea de asigurări unde persoana vinovată de producerea accidentului are încheiată o poliţă de asigurare în vigoare.
Atestarea validităţii documentului de constatare amiabilă de accident se va face astfel: reprezentantul societăţii de asigurări analizează descrierea evenimentului rutier, precum şi corectitudinea întocmirii formularului de constatare amiabilă de accident. Dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, reprezentantul societăţii de asigurări atestă validitatea documentului. Reprezentantul asigurătorului care a fost avizat despre producerea accidentului de circulaţie eliberează celui în drept o copie a formularului de constatare amiabilă de accident, cu menţiunea „conform cu originalul”, şi procesul-verbal de constatare tehnică necesar pentru introducerea vehiculului în reparaţie.
Pentru obţinerea acceptului de intrare în reparaţie, asiguratul de răspundere civilă obligatorie solicită asigurătorului la care are încheiată poliţa de asigurare acceptarea intrării în reparaţie pe formularul de constatare amiabilă de accident. Acceptarea intrării în reparaţie se certifică prin completarea rubricii aferente de pe verso a constatării amiabile de accident.
Hotărârea de atestare a nulităţii documentului de constatare amiabilă de accident poate fi luată de reprezentantul societăţii de asigurări în cazurile în care se constată completarea încorectă a formularului prin omisiuni, ştersături, modificări ori adăugiri. Orice atestare a nulităţii formularului de constatare amiabilă de accident se motivează. Termenul în care se ia o hotărâre cu privire la atestarea validităţii/ nulităţii documentului de constatare amiabilă este de până la trei zile de la avizarea daunei şi înregistrarea la una dintre unităţile teritoriale ale societăţii din domeniul asigurărilor.
În cazul atestării nulităţii documentului de constatare amiabilă de accident, societatea de asigurări, prin reprezentantul său, are obligaţia de a anunţa imediat serviciul Poliţiei Rutiere de pe raza judeţului unde s-a produs accidentul de circulaţie, precum şi de a aduce la cunoştinţa celor implicaţi în accident obligaţia de a se prezenta la Poliţie.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook