10 milioane de euro! Atât pare să coste o zi de grevă, bani care se pierd prin oprirea zilnică a activităţii de la Uzina Dacia Piteşti, conform liderilor de sindicat de la Dacia. Şi cum administraţia nu a putut ajunge la o înţelegere cu protestatarii, greva continuă.
La un calcul simplu, cele aproape 20 de zile de grevă au dus la pagube mult mai mari decât profitul înregistrat de uzină în anul 2007. Cum se vor recupera aceşti bani din momentul în care greva va înceta? Poate prin scumpirea maşinilor? Dacă estimările sindicalistilor de la uzina Dacia sunt corecte, întreruperea producţiei celui mai mare jucător de pe piaţa auto din România a dus la pierderi de 190 de milioane de euro până în prezent. În acest context, pierderile au depăşit cu mult profitul pe 2007, respectiv 132 de milioane.
Conducerea uzinei Dacia nu a confimat pagubele, însă nici nu le-a infirmat. Potrivit şefilor de sindicat implicaţi în organizarea grevei de la Dacia, uzina pierde în fiecare zi nu mai puţin de 10 milioane de euro. Însă cu adevărat dezastruos este faptul că atât conducerea cât şi greviştii nu par a ceda sau a ajunge la un consens.
Administraţia Dacia Piteşti
a propus o creştere salarială pentru acest an de 394 de lei brut, în două tranşe, faţă de 250 de lei brut, cât oferise până acum. Sindicatul uzinei cere însă o majorare de 550 de lei. Ieri, protestele au continuat. Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Vasile Milea din Piteşti pentru a participa la mitingul organizat de sindicatul de la uzina Dacia Piteşti, ai cărei muncitori sunt în grevă generală din 24 martie. Mitingul a durat patru ore, timp în care protestatarii au purtat pancarte pe care scria "Nu sclaviei!", "Vrem salarii decente!" şi "Nu vrem exploatare!".
Greva generală va continua şi zilele următoare, potrivit liderului sindicatului de la Dacia, Nicolae Pavelescu, după ce s-au consultat cu muncitorii cu privire la ultima ofertă făcută de administraţie. Tribunalul Argeş a decis miercuri după-amiază că greva de la Dacia este legală şi a dispus ca administraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Administraţia uzinei Dacia s-a declarat nemulţumită de decizia Tribunalului Argeş şi a spus că o va ataca. Conducerea a reclamat, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia uzinei contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că doar 40 la sută din muncitori se află în grevă.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook