Razboiul privind taxa auto s-a mutat in parlament. In timp ce guvernul decide normele de aplicare a noii OUG 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autoturisme, senatorii din comisiile reunite de buget-finante si administratie publica au modificat aproape toata legea, astfel încât statul roman sa nu mai perceapa nicio taxa auto, iar banii încasati pâna acum sa fie restituiti integral.
Desi, conform unor surse din Senat, dezbaterile se vor relua pentru ca membrii celor doua comisii n-au intrunit majoritatea, principalii contestatari ai birului aplauda deciziile parlamentarilor si subliniaza ca primele semnale date de parlamentari sunt pozitive.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autoturisme a fost drastic schimbata de senatorii din comisiile de buget si de administratie publica. In cadrul dezbaterilor de ieri, presedintele Comisiei de administratie publica, senatorul PD-L Dan Cârlan, a amendat 11 din cele 14 articole, adica pe cele referitoare la aplicarea si la modalitatile de calcul al taxei de poluare. Senatorii au mai modificat si articolul privind restituirea sumelor incasate în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008, astfel incat acestea sa fie rambursate integral contribuabililor. In plus, reprezentantul PC, Marius Marinescu, a propus ca sumele încasate sa se redea integral oamenilor pâna la sfarsitul anului. Practic, parlamentarii din cele doua comisii reunite au pastrat doar articolul in care este prevazuta eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe de prima înmatriculare. Opiniilor acestora li s-au alaturat cele ale social-democratilor, care au sustinut ca romanii prefera sa-si inmatriculeze autoturismele in Bulgaria pentru a evita taxa impusa de Guvern.
PRM a subliniat ca Ordonanta 50 nu respecta principiul potrivit caruia poluatorul trebuie sa plateasca, pentru ca e aplicata doar masinilor nou-înmatriculate. In schimb, reprezentantii Executivului au sustinut ca au obtinut acordul Comisiei Europene in privinta normelor de aplicare a taxei de poluare. Potrivit Mediafax, acestia au sustinut ca taxa are o "importanta stringenta", pentru ca stimuleaza programul de îmbunatatire a parcului auto national. Cele doua comisii au adoptat amendamente la proiectul de lege cu 8 voturi "pentru", 5 abtineri si niciun vot "împotriva".
Forul decizional - Camera Deputatilor
Biroul Permanent al Senatului a decis insa reluarea discutiilor si a votului, deoarece nu s-a reunit majoritatea. "Biroul Permanent a decis reluarea discutiilor si a votului de azi (ieri- n.r.) din lipsa de cvorum la una din comisii. Probabil ca multe nu se vor schimba, deoarece opozitia incearca sa goleasca de continut proiectul de lege", a precizat senatorul Peter Eckstein Kovacs. Si europarlamentarul Victor Bostinaru ne-a precizat ca, in ciuda deciziilor de la Senat, forul decizional este Camera Deputatilor. Semnalul este unul bun, desi deciziile vor apartine Camerei Deputatilor, dar legea se mai poate schimba. Totodata, Bostinaru a salutat ieri efortul Comisiei de Petitii din Parlamentul European si al Comisiei Europene, care au pus presiune, astfel incat Guvernul a decis sa restituie o parte din sumele platite pe taxa auto. Chiar daca procesul legislativ se anunta unul cu surprize, contestatarii birului pe masini au salutat reactiile de ieri. Senatul este prima Camera sesizata în aceasta speta, deputatii urmând a lua decizia finala, dar nu înainte ca Ordonanta sa treaca si prin filtrul plenului Senatului.
Semnale incurajatoare pentru platitori
Liviu Dobrin, presedinte Autovit, considera ca taxele pentru masini vor fi eliminate pana la sfarsitul anului. "Este un an electoral si niciun partid nu va lua apararea noii taxe. Reactia de ieri a senatorilor confirma pronosticurile noastre ca taxa nu va mai exista sub nicio forma", a declarat Dobrin. Si Carmen Franaru, vicepresedinte al Comisiei juridice a Automobil Clubul Roman (ACR), un alt contestatar al birului auto, si-a exprimat opinia ca o astfel de hotarare luata in Parlament reprezinta un semnal important. "Suntem pe calea cea buna, iar subiectul e privit cu maturitate si de clasa politica. Suntem convinsi ca oamenii isi vor primi banii in integralitate, deoarece nu poate fi restituita o diferenta intre ce a fost si ce va fi. Nu putem corela o dispozitie ilegala cu o alta care sa fie legala", a precizat reprezentantul ACR.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook