Protestele la adresa triplării taxei auto pentru maşinile second-hand ar putea fi reluate marţi, in Capitală, dacă primăria le va da luni autorizaţie demonstranţilor.
Primăria Capitalei va analiza luni cererea pentru organizarea unui marş impotriva triplării taxei aut
o, a declarat primarul Sorin Oprescu, după ce samabătă a avut loc un miting ilegal in Piaţa Victoriei.
Protestatarii au cerut aprobare pentru a desfăşura un marş in Capitală, pentru marţi, intre orele 14.00 şi 18.00, insă Comisia din primărie va analiza cererea lor abia luni. "Au inregistrat cererea la cabinetul primarului, le-am spus insă tranşant că nu doresc să deranjez Bucureştiul, nu doresc să mă trezesc aici la primărie cu 1.000 de maşini sau cu 500 de maşini", a spus Oprescu după intalnirea cu reprezentaţii demonstranţilor. Acesta a declarat că le-a cerut să facă un marş de protest pe jos, fără maşini, pentru a nu bloca Bucureştiul.
Proprietarii de maşini din Bucureşti, Bistriţa, Arad, Deva, Timişoara, Cluj Napoca şi Oradea au ieşit in stradă, sambătă pentru a protesta faţă de triplarea taxei auto, relatează Realitatea TV.
Acum două săptămani, premierul Tăriceanu, aflat in vizită la centrul tehnologic al Renault de la Titu, a anunţat că Guvernul va tripla taxa auto pentru maşinile second-hand de import. Tăriceanu a luat decizia fără a se consulta cu miniştrii săi. Cu doar o săptămană inainte de 15 decembrie, la care toată lumea inţelesese că va intra in vigoare taxa auto triplă, a apărut in Monitorul Oficial hotărarea de guvern cu pricina, dar, cum nu figura nici o dată la care urma să intre in vigoare triplarea, s-a interpretat că noua taxă intră in vigoare imediat, lucru care a starnit indignarea miilor de şoferi care aveau banii pregătiţi pentru contravaloarea vechii taxe. Ulterior, Guvernul a revenit, dar termenul de 15 decembrie nu a mai fost prelungit.
A scăpat de taxă la tribunal
Un bărbat din Turda a caştigat, la Tribunalul Cluj, un proces in urma căruia i se permite inmatricularea unui autoturism adus dintr-un stat al UE fără a mai plăti taxa de poluare auto, potrivit MEDIAFAX. Conform dosarului, Florin Rareş Petean a cumpărat din Germania un autoturism BMW fabricat in 1991, pentru care a plătit 1.750 de euro, după care l-a adus in ţară pentru a-l inmatricula. La Prefectura Cluj i s-a cerut să plătească taxa instituită la 1 iulie. Avocatul lui Petean, Florin Cristea, a argumentat in instanţă ce ordonanţă este discriminatorie. "Din analiza aplicării taxei, rezultă că ea este percepută numai pentru autoturismele inmatriculate in statele UE şi reinmatriculate in Romania, in timp ce pentru maşinile inmatriculate deja in ţară pană la 1 iulie 2008, la noua inmatriculare, taxa nu mai este percepută. Acest fapt incalcă principiile egalităţii in drepturi", a argumentat avocatul Florin Cristea.
InfoNews
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook